Welkom bij de wedstrijdverslagen van 1026

Met deze week weer een hoop wedstrijdverslagen.

Gemaakt door onze correspondenten R. Mather, en J. Brugge

Voor alle standen in league 1026, klik hier

Returns eerste ronde KVMB-beker:

Oldcastle Youneedit uitgeschakelt door Champions na verlenging : 3-1

Een van de grote verrassingen van deze week was de uitschakeling van Oldcastle Youneedit door 1e divisie club Champions. Het werd liefst 3-1, en dat was meer dan verdiend. Champions, dit seizoen één van de grote kanshebbers voor de titel in de 1e divisie, kende in Mirable zijn meest productieve speler. Van de 3 doelpunten maakte hij er zelf twee, en bereidde er één voor. De wedstrijd had een spannend verloop. De eerste wedstrijd eindigde in 2-1 voor Oldcastle, dus om alsnog door te gaan naar de tweede ronde, moest Champions met 2 doelpunten verschil winnen. Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar daar zag het lange tijd niet naar uit, omdat de ploegen gingen rusten met een 0-1 voorsprong voor Oldcastle. Ex-Wahlwiller speler Funny Lumey kopte na ruim een half uur spelen in de eerste helft de 0-1 binnen op aangeven van Litmanen. Op dat moment had Oldcastle weinig problemen met de tegenstand van Champions, dat weinig inzet toonde. Toen vlak na rust Oldcastle een penalty kreeg, leek Champions definitief uitgeschakeld. Maar Jim striker schoot de bal metershoog over, en gaf Champions daarmee nog een klein beete hoop. Na 10 minuten in de tweede helft was het Champions die dan toch de verdiende 1-1 maakte. Shota Lumey, uitgeweken naar de rechtsbuiten positie, gaf knap en zuiver voor op Mirable, die de 1-1 voor het intikken had. Champions had weer hoop, want er was slechts 1 doelpunt nosig om er alsnog een verlenging uit te slepen. Dit gebeurde dan ook, 20 minuten voor tijd was het weer Mirable die scoorde: 2-1. Het publiek veerde op in het uitverkochte stadion, de uitschakeling van een eredivisieclub was nabij. Oldcastle kwam er niet meer aan te pas, Champions dicteerde de wedstrijd, Oldcastle beperkte zich alleen maar tot verdedigen. Dat lukte aardig tot aan het fluitsignaal voor het einde van de tweede helft. Toen de ploegen ruim 10 minuten in de eerste helft van de verlenging speelde, kon er nog geen kans worden genoteerd voor beide ploegen, ook Champions, wat in de tweede helft aardig op dreef was, speelde met de handrem op. Totdat Patrick Gorter de bal kinderlijk verspeelde aan Mirable. Die had een enorme ruimte voor zich, en kon alle tijd nemen om de bal te plaatsen waar hij dat wou. Rechtshalf Nigola van Champions bleek de maker van de "Golden Goal". De strakke pass van Mirable werd makkelijk ingelopen door Nigola, en de wedstrijd was afgelopen. Oldcastle is uitgeschakeld, en moet zich nu gaan richten op een hoge klassering in de eredivisie. Champions mag nog even verder dromen, want in de tweede ronde treft het Dortmund United. Die ploeg staat 14e in de eredivisie, dus Champions is niet kansloos.

LFC Quick verrassend uitgeschakelt na nederlaag tegen Dortmund United: 1-2

Hier zal nog dagen over worden nagepraat. Manager Patrick Janssen van Dortmund kreeg alle felicitaties voor zijn verdiende overwinning op het LFC Quick van Tom Lussenburg. Terwijl de eerste wedstrijd in 1-1 eindigde, leek Quick het thuis makkelijk te kunnen gaan afmaken. Quick is de nummer 1, en kan zich strax waarschijnlijk de kampioen van de eredivisie noemen. Dortmund vecht hard tegen degradatie, maar lijkt zich de laatste weken een beetje op te klimmen uit de gevaarlijke zone. Ook de bekerwinst op Quick zal het moraal van de ploeg flink gesteund hebben. En dat allemaal dankzij één man: manager Patrick Janssen. Deze speelde met een uitstekend elftal, wat qua talent zich in de subtop moet kunnen nestelen. Spelers als Vacek, Demon, Estrella en de twee "Jaco's", zijn goede investeringen van de club geweest. Manager Janssen mag zich dan ook gelukkig prijzen met het puntgave beleid van de club in het verleden. Janssen was zich daar terdege van bewust: "Ik weet dat de club in het verleden een goed aankoopbeleid heeft gedaan, en dat ik daar nu de vruchten van pluk. Desondanks gaat het mij te ver om zuiver en alleen te stellen dat ik geen hand in dit elftal heb gehad. Ik heb toch zeker 2-3 positiewijzigingen doorgevoerd". Manager Lussenburg zag weinig reden tot paniek bij zijn club: "Ik had het niet verwacht, maar wel ingecalculeerd dat ik kon verliezen. We hebben een enorme blessuregolf in de selectie, en dat breekt een club als Quick op in belangrijke wedstrijden als deze. Het is jammer, maar wij gaan dit seizoen voor een grotere prijs, en er staat nog versterking aan te komen voor het elftal". Voor Quick leek het allemaal goed te beginnen. Fons Raven wist in de allereerste echte aanval van Quick gelijk al te scoren, en de ploegen gingen dan ook rusten met een 1-0 stand. In de tweede helft trof het noodlot Quick. Spelverdeler Vergunst viel uit met een blessure, en Tielrooy verving hem. Toen sterspeler Fedorov vlak daarna ook nog uitviel, en werd vervangen door Hansje Knudel, was het vuur uit de aanval van Quick. Knudel is namelijk geen spits, en grossierde in het maken van (inschattings)fouten. Daardoor kreeg Dortmund meer grip op de wedstrijd, en maakte het vlak daarna de 1-1. Het thuispubliek maakte de scheidsrechter daarop duidelijk wat hij kon "krijgen". Twee spelers werden finaal neergeschopt door dortmund, en daar kwam geen rode kaart aan te pas, en dat was zuur. Toen 10 minuten voor tijd ook Hansje Knudel geblesseerd werd geschopt, was Dortmund al drie keer ontsnapt aan rood. Onbegrijpelijk dat dit kan gebeuren in topvoetbal. Peter te Slaa werd door manager Lussenburg nog wat speeltijd gegund, maar niet van harte. De volwaardige wissels zijn inmiddels op bij Quick, vandaar de entree van te Slaa. In de verlenging was het de eerste aanval van Dortmund wat de wedstrijd besliste. Jaco Olde Mirdum scoorde, en werd matchwinner. Dat de ploeg daarvoor eerst 3 spelers moest elimineren, en het de scheidsrechter aan zijn zijde had, maalde niemand bij Dortmund nog om. Toch kunnen Vergunst en Knudel 3 weken niet aan de bak, en zit Quick nog dieper in de problemen.

GRC Groningen naar tweede ronde na zege op LFC DMP: 1-2

Dit was een titanenstrijd tussen twee clubs, die ooit aan de absolute top van de league stonden. Groningen werd immers in het eerste seizoen kampioen, terwijl DMP toen uiterst ongelukkig het kampioensschap moest laten schieten, omdat het de laatste weken van het seizoen belangrijke punten verspeelde. Nu acteren de ploegen op een ander niveau. DMP is afgegleden tot een subtopper, terwijl Groningen slechts één punt boven de degradatiestreep staat, en één van de belangrijkste kandidaten voor de 1e divisie is. De bekerwedstrijd was daarom erg belangrijk voor beide teams, een nieuwe ronde betekent meer geld en status voor de clubs. Toch ging de winst in een uiterst dubieus duel naar Groningen. DMP speelde fris met 2 spitsen en een ruit op het middenveld, en zocht beheerst de aanval op. Groningen speelde met één halve spits, Poolbrozny stond weliswaar op papier in de spits, maar was voornamelijk bezig met meeverdedigen en wachten op de counter. Zo wist Groningen liefst drie keer te scoren, en dat mocht een uitstekend rendement genoemd worden. Selanne maakte nog wel de 1-0, maar een kwartier later stonden beide ploegen weer gelijk. Muccioli wist te profiteren van een misverstand tussen DMP-verdedigers Beijer en Vreuls. Toen 7 minuten voor rust Freeman de uitclub op een riante voorsprong zette, doro in te koppen op een inzet van Muccili, leek de wedstrijd gespeeld voor Groningen. De ploeg uit de noordelijkste provincie van het land bleef stug verdedigen, maar verrassend genoeg scoorde DMP de 2-2. Dworjaska zette aan vanaf 30 meter, want met diens traptechniek en doelgerichtheid kan hij uit alle standen raak schieten, en dat geneurde dan ook. Keeper Affleck stond meters voor het doel, en zag de bal over zich heen gaan, recht het doel in. De ploegen gingen rusten met een 2-2 stand, en dat was genoeg voor Groningen, dat de eerste wedstrijd met 1-0 gewonnen had. DMP moest in de tweede helft twee keer scoren om alsnog door te gaan. Het laf spelende Groningen bood die mogelijkheid niet aan, en GRC kreeg zelfs nog de kans op 2-3, wat het ook benutte. Poolbrozny zelf was het, die DMP een thuisnederlaag in het goed gevulde stadion bezorgde. DMP-manager Harry Schiffelers was na de wedstrijd niet aanspreekbaar, de teleurstelling was zeker daar, de uitschakeling kwam hard aan. DMP moet zich nu gaan richten op een hoge klassering in de eredivisie. Als de ploeg eindigt waar het nu staat, heeft de ploeg een goede prestatie geleverd. Daar houden de spelers zich nu maar aan vast.