Laborationsrapport: Syrabastitrering

Uppgift:
laborationen gick ut på att vi skulle ta reda på koncentrationen i en syralösning. För att ta reda på syrans koncentration titrerade vi syralösningen i en baslösning med känd koncentration. Vår uppgift var både att blanda till en baslösning (NaOH(aq)) och sedan räkna ut koncentrationen för syralösningen.

Material:
för att kunna utföra experimentet använde vi följande kemikalier; 0,8 g NaOH(s), 20cm3 av den okända syralösningen, avjoniserat vatten och fenoftalin som indikator.

Metod:
när vi tillverkade baslösningen använde vi, förutom NaOH(s) och H2O; en våg, en mätcylinder och en bägare .
För titreringen användes en E-kolv, pipett, pipettfyllare, byrett, byretthållare, byrett-tratt, stativ, magnetvisp med liten stavmagnet och en sprutflaska med avjonat vatten.
De ända Formlerna vi använde för beräkningar var: M = m/n och n=C*V.

Utförande:
för att kunna utföra experimentet var vi tvugna att blanda till en baslösning själva. den skulle ha en koncentration på 0.100 mol/dm3 och en volym på 0,200 dm3. För att räkna ut hur mycket NaOH(aq) vi skulle ha räknade vi ut substans mängden.

n = C*V = 0,100*0,200 = 0,02 mol
m = M*n = 39,99*0,02 = 0,800 g.

vi blandade då 0,80 g NaOH(s) med 0,20 dm3 H2O. när all NaOH(s) hade löst upp sig var då baslösningen klar.

Nu ska vi börja själva titreringen. vi mäte upp 0,200 dm3 syralösning i E-kolven. Eftersom vatten inte påverkar reaktionen så kan man blanda i vatten för att tydligare se när det färgar lösningen. nu blandade vi i indikatorn; fem droppar fenoftalein. Vi ställde upp ekolven på plattan för omrörning och la i magneten. Vi fyllde byretten med NaOH-lösningen upp till markeringen för 50 cm3. sen ställde vi upp utustningen så den var start klar.

tryck på start knappen

Vi igång magnetvispen så att den lilla magneten rörde om i syralösnigen och därefter öppnade kranen på byretten försiktigt så att NaOH-lösningen började droppa ut och blandas med syran. Efter att vi hällt ut och låtit 40,6 cm3 av NaOH-lösningen reagera med syran fick syralösningen en konstant lila färg, vi stängde då kranen till byretten och tog bort E-kolven. vi hade nu fått den feaktion vi ville få.

Resultat:
vi började räkna ut substansmängden hos baslösningen som använts för att göra syran neutral.
nbas = C*V = 0,100*0,0406 = 4,06*10-3 mol.

Eftersom H3O+ från syralösningen reagerar med OH- från basen gäller följande samband:

nbas = nsyra = 4,06*10-3 mol.

Vi har nu syralösningens substansmängd, (4,06*10-3 mol,) och volym, (20,0*10-3 dm3) nu kan vi altså beräkna lösningens koncentration: Csyra = (n/V)= (4,06*10-3) / (20,0*10-3) = 0,203 mol/dm3.

Slutsats:
genom att blanda bas och syra så sker en reaktion mellan syrans H3O+ och basens OH- enligt formeln: H3O+ + OH- ® 2H2O. efter denna reaktion blir lösningen neutral. och en neutral lösning blir lila av fenoftalein.

Felkällor:
det finns alltid fel källor i experiment. I detta var de väldigt små. nått fel har man säkert gjort. men vårat resultat var iallafall som alla andras så det visar sig att vi hade gjort rätt.