Sydsvenska Dagbladet Snällposten, Aktuella frågor, den 4 juli 2005


Inlägget från Gudrun Schyman och Sandra Andersson, styrelseledamöter i Feministiskt initiativ, på Aktuella frågor den 21 juni om ”röta i domarkåren” har fått många jurister att reagera. Justitiekansler Göran Lambertz ställer frågan om lagen inte skall gälla också för domare. Hovrättslagman Per Eriksson tycker att Gudrun Schymans generaliseringar är beklämmande.  



 

Ytterligare en domare, denna gång en hovrättsassessor från Malmö, har beslagits med att ha begått ett brott. Han har gjort sig skyldig till en moraliskt synnerligen laddad gärning, köp av sexuella tjänster. Även om straffvärdet inte är högt rör det sig om en typ av brottslighet som har en sjaskig prägel.
Det finns olika sätt att förhålla sig till det som inträffat. Ett är att nyktert konstatera att det uppenbarligen finns en handfull domare, som inte fyller de högt ställda etiska krav som gäller för yrkesgruppen. Den slutsats som bör dras är att dessa domare tas ur tjänst, så att det stora antal domare som aldrig skulle drömma om att begå brott kan få sitt anseende återupprättat.
Ett annat förhållningssätt är att stämpla ut hela domarkåren som en patriarkal domarmaffia där en fällande dom för sexköp ses som meriterande för enskilda domare. Denna argumentationsteknik använder Gudrun Schyman sig av när hon går till anfall mot ”rötan i domarkåren”.
Vad hon har för syfte med sina utfall, utöver att försöka skaffa sig publicitet inför nästa års val, är höljt i dunkel. Inte kan det väl vara så att hon har fallit för det klassiska retoriska knepet att döma ut hela folkgrupper eller yrkeskårer med hänvisning till enstaka exempel?

Om hon är inne på den vägen riskerar hon att åstadkomma en mycket stor skada. Vad hon gör är att hon legitimerar den som påstår att alla romer är tjuvar, bara för att någon enstaka dömts för stöld, att alla invandrare är hedersmördare, enbart för att några få fall av hedersmord har uppmärksammats etc.
Hon legitimerar också påståendet att alla politiker är alkoholiserade, skattefifflande, kontokortsbedragande girigbukar. Exempel på sådana politiker går som bekant också att finna.
Att enskilda domare begår brott är allvarligt, mycket allvarligt. Men vi löser inte problemet genom att dra alla över en kam och avsätta hela domarkåren. Detta vet naturligtvis Gudrun Schyman. Det är därför desto mer beklämmande att ta del av hennes generaliserande problembeskrivning.

PER ERIKSSON


Tillbaka till hemsidan

 



Dessa sidor tillhandahålls av Geocities. © Per Eriksson