FastCounter by LinkExchange

Telenews - nyttigt fibernytt

STORNYHETEN: Nästan varannan irländare är intresserad av att köpa aktier i Telecom Eireann.


Äldre artiklar – men läs de senaste först!

Teleoperatörernas prefix och hemsidor | Arbetet bakom Telenews | Callback-special


Snabbanalysen
Sekunddebitering bara ena sidan av Tele2-myntet

De finns i tre valörer, telefonkorten hos Tele2: 30, 60, 100 och 250 kronor. De är dekorerade med ett långsmalt timglas, kan endast användas från fast telefon – och de har sekunddebitering. Nja, riktigt så billigt som det borde vara är det inte. Tele2 tar nämligen ut en öppningsavgift ā 80 öre. Lokalsamtalen kostar också 80 öre, så där är vi initialt tillbaks på minutdebitering igen. Interurbana samtal kostar 1:40, samtal till Comviqs mobiler 3 kronor; övriga mobilnät ytterligare 50 öre. På Sverigesamtalen hamnar vi nära increment-debitering väldigt lik 30/6-normen känd från callback: 1:40 är ju nästan hälften av 0:80. Till mobiler äter startavgiften upp en kvarts minuts prat. Med 30-minuterskortet mister man åtminstone 15 procent av inköpspriset i rena öppningsavgifter, om man räknar med att ringa i genomsnitt fem minuter långa samtal. Det är inte tolerabelt.

Svårframkomligt hos Primus telefonkort
Två av tre samtal till plattformen tutar upptaget

Jag hade tur som fick tre olika nummer till Primus brittiska kortsluss (020-140 01 41/2 samt 020-790 666; det första är det enda som förtryckts på kortets baksida). Men jag får vid mer än hälften av testsamtalen en plats så långt bak i plattformskön att jag inte kvalificerar mig för ett samtal. Det är riktigt dåligt, speciellt för att handla om ett kort från en känd operatör som Primus. Men det är klart, alla gratisnummer i alla de länder Primus har agenter i, är kopplade till samma engelska växel, så det går egentligen inte att tala om någon rusningstid. När en viss tidszon ligger till sängs med nallen avstängd telefoneras det förbetalt i en för stunden ljusare del av världen. Icke desto mindre behövs förstärkning av kapaciteten, dygnet runt. Det ska inte röra sig om en viss, blygsam, procents chans att man kan fullfölja sin intention att ringa vid första försöket. Minutpriset på 1:56 (125/80) intermobilt är ingen förmildrande omständighet.
     Prislistan är tråkigt ”Sweden”-märkt. Internationellt vill man nå ut, men att bygga upp ett litet lokalkontor i vår huvudstad – där orkar man inte bära organisationsbördan. Därför finns det ingen kundtjänst att ringa till. Det blir att vända sig till återförsäljaren, men vad han i sin tur gör, är nog inte mer värt än det jag inte kan uträtta. Primus kör med en gul minutprislista och envisas med att vid vissa länder ha två specifikationer. Sålunda finns det en rad med Argentina och en under med Argentina/Buenos Aires. Österrike följs av Österrike/Wien och Brasiliens kolumnefterföljare har döpts till Brasilien/Sao Paolo! Det värsta är att priset till landet i stort, är samma som det till huvudstaden. Jag har grubblat både länge och väl men uppgivet betraktat frågeställningen: ”Är det ovanligt att teleoperatörer erbjuder samtal till nämnda tre metropoler?” GTS delar på liknande sätt upp Belgien och Bryssel, men jag fattar lika lite där varför...
     Likaså retar det mig att man med Global Ones telekort ringer upp ett 08-nummer till plattformen från mobil. Stockholmstaxan tickar sedan på i bakgrunden även efter att det andra samtalet påbörjats. Ligger priset på under en krona till utvalda utländska länder lönar det sig att ringa till dessa – men suspekt är det med dubbeltaxeringen.

Fredagsundersökningen
Enklare eller billigare – vad väljer du?

”Telerian” låter som en chic mobilbutik, och deras webbsida kan därför lätt förväxlas med en shoppingsajt (Ocom Online: är det redan taget?). Sanningen är den att Telerian erbjuder GTS routerstyrning för hemmatelefonen och en innovativ kortnummervariant till mobilen. Det tas dock ut ett anslutningsbelopp om saftiga 299 kronor, som inte kan ringas upp. Priserna till mobil är 2:95 dygnet runt, till fast telefon 2:95 dag och 1:75 övrig tid. Knappast oumbärliga nivåer, men de är enkla att utnyttja när man börjat abonnera. Istället för callback slår man på mobilen endast 1# och väntar på ton – och detta alltid, inte bara när man ska ringa utrikes. (Ja, ettan är alltså en relativ siffra som beror på vilken minnesplats du skapat för numret 0200-31 00 74.) Vad det är för teknisk inverkan som Telerian värderar till tre hundralappar, har jag ingen aning om, men kanske har det att göra med den nya korttyp som Bull lanserade nyligen, och som tillåter ens operatär att sända programmeringsförändringar direkt in i SIM-kretsen. Nej, det kan det ju inte vara eftersom du kan ombesörja det enkla telefonboksingreppet på egen hand. Då är det väl den där tonstöten på frinumret som bekräftar att du kan slå in resten av det nummer du vill komma fram till.
     Telecall har en längre tid inte haft någon hemsida. Kontaktpersonen, en lärare på en skola i Varberg, har utlovat förmånlig callback, 1:10 i minuten, om man är beredd att betala fakturorna med sitt internationellt gångbara kontokort. Access Authority promotar på den svenska delen av minimarket.com, en liknanade tjänst med ungefär samma pris och räkningsrutiner, men Telecalls ansvarige säger att han samarbetar med någon helt annan. (Ifall Telecall inte skaffar sig ett post- eller bankgiro, d v s förankrar tjänsten i Sverige, så kan jag ju lika gärna anlita The Original Kallback, UWT Callback eller World Wide Telecom utan mellanhänder, direkt från staterna...) Hos Telecall handlar det om accessnummer och prefixtelefoni. En månadsgammal informationstext som cirkulerar på nätet, gör inte gällande vilket prefix det är frågan om, men där står att man kommer att debitera 150 kronor för anslutningen. Där står också att verksamheten haft samarbetssvårigheter med sin förra leverantör.
     Tur att man från den absoluta begynnelsen är uppriktiga (även om det sker av kommersiella skäl och/eller av anledningar som ger fienderna sämre renommé). Att Telegroup Scandinavia sitter i en tvist i Stockholms tingsrätt fick jag reda på av deras gamla agent Xtelecom, vars chef sagt mig att Telegroup lever gott på sitt franchiseavtal med det amerikanska huvudkontoret, men att koncernens rykte inte är det bästa. Xtelecoms splittring med Telegroup förde det olyckliga med sig att priset fast–mobil höjdes ungefär 50 öre, till 2:29 per minut.
     Snyft. Snart kommer väl Telecall med oemotståndliga priser, som man ändå kan expresskomparera med konkurrenternas telefonkort (varför ska Primus m fl tillverkare få vara så likriktade visavi alla nationer som berörs av försäljningsplanen, att de bara ger den lokale återförsäljaren en minutlista, vars summa units sedan ska delas med inköpspriset?), ringtillbaka-produkter (varför ska man stå ut med små fördröjningar inom denna samtalstyp, när det inga studsbenägna satelliter finns längs färdvägen?) och ”normala” telefoni (varför måste det vara så att storaktören ska behöva lära sig ett och annat om rimlighetens prisgräns av de små mäklarana, och inte tvärtom?).

Tisdagsanalysen
Telia-bonus bra till modempoolen – i övrigt icke

Två TeleBonus-erbjudanden avvecklas snart. Istället tillkom den sjätte nu i måndags. (Ännu en gång ger Telia sken av att vara förmer andra.) Denna gång slår man på stort och ger 15 procent i rabatt på alla samtal, vid en månadskostnad på 30 kronor. Men inte är det alla samtal de sänker taxorna på; endast nummer i Telias fasta och mobila nät berörs. (Detta betyder inte för den skull att Telias mobilkunder kan ringa billigare, trots att dessa mottagit Telias försändelse, skriver TT.) Som vanligt är det ambivalens med i leken. Europolitan kunde väl i alla fall fått vara med i kampanjen; det står ju ändå två sidor om dem i den nya Telekatalogen. Motviljan att inte släppa fram samtal till konkurrerande nät kommer att stå Telia dyrt till slut. DI skrev visserligen i förra veckan att Glocalnet köper stora samtalsvolymer i Telias fasta nät, men idag, måndag, kom en TeleAffärer-rapport om att RSL Com (en operatör som det går att läsa om, fräscht och vid varje tid aktuellt, på TV4:s text-tv – direkt efter Telias information, som inte uppdaterats på år och dag) bygger ut sitt fibernät mellan storstäderna, vilket får till stånd att en handfull tätorter utöver Stockholm får tillgång till billigare lokalsamtal. Snart kommer samtliga operatörers lokalsamtal att hamna på under tioöringen i minuten; det är min innerliga tro.
     Telias fientlighet gentemot övriga 070-aktörer gör det extremt svårt att räkna ut lönsamhetens gräns – hur mycket man ska ringa för att det ska löna sig att hoppa på TeleBonus 6. Man får trösta sig med att Telia godkänner modempoolsnumren till surftjänsten hos Tele2 som TeleBonus-nummer. Fast ska man bara utnyttja nätet med bonuspriserna kan man lika gärna välja det kostnadsfria alternativ, TeleBonus 1, där man får 15 procents rabatt på tre nummer. Nåväl, där kan man komma ner i pris till 9,8 öre i minuten och få en öppningsavgift på 34 öre. (Det är billigare än Rix Telecom och Telegroup Spectra, vilka tar 38 öre resp knappt detta.) Grejen med Tele2 innebär att det lönar sig att inte byta ut sitt lokalsamtalsnummer till surfen mot det enhetliga 0939-770-numret i Telia Advance-serien. Tvärtemot vad som hårdlanseras av Netcom nu. Det blir något öre billigare att ringa med specialsiffrorna, men inte så mycket att det överskuggar TeliaBonus-priset.
     Sedan sitter en tjomme i Sveriges Radios konsumentprogram och uppmanar folk att, helt rätt tänkt, ta sig ut på Internet med ett 040-nummer i Malmö, 031 i Göteborg, o s v. Ja, inte konstigt att man säger det när Telias lokalsamtalsgränser bestäms av det fullständiga riktnumet, inte bara det två första siffrorna i detsamma. Men ska man följa rådet (det råkar vara Internetworlds chefredaktör som uttalade det när han gästade P3) säger det från radiolan insupna förnuftet ifrån när man vill välja Telia, Spray/Utfors eller Netlink. Telia sänkte ju klokt och räddhågset nog sitt abonnemangspris från 150 till 24 kronor i månaden, men de två förstnämnda tillämpar 020-surfning och den sista ber användaren slå dess 9504-prefix och därefter ett nummer till Stockholm, vars taxa då omvandlas till den som gåller på lokalnivå. Men hur många tar reda på detta? Det finns nog folk som tror att det blir flatrate ā la nationaldagen med Telia och Spray! Små filurer som fullt och fast sväljer Telias reklamslogan om ”Internet för småföretagare”...
     Med TeleBonus 6 blir lokalsamtalstaxan 0,3 öre dyrare än hos ISP:n Netlink, men i gengäld är det bara efter 60 minuter ihållande surf som uppstickaren triumferar. På dagtid kan man komma ner i 20 öres öppningsavgift om man kolla mailen i högst tre minuter. Blir samtalet precis 180 sekunder ligger minutpriset på 29,7 öre; är man bara uppe på telenätet under en minut kostar denna period 43 öre. För att dssa priser ska erhållas, förutsätts att man tecknat avtal för ett s k Pro-paket. Och ett dylikt kostar en slant.

Dubbla distributionskostnader
Vita och Gula Sidorna körs inte ut samtidigt

Man slipper den miljöförstörande emballageplasten. Den bistra baksidan är att man också blir utan förteckningen över privatpersonerna. Den nya telekatalogen har alltså anlänt – till 50 procent. När jag cyklade omkring i villagrannskapet i helgen såg man ett gulat omnibus-fladder i var och varannan trädgård. I regn och rusk...
     Folk som inte varit hemma i helgen missade årets utdelare av Telia-bibeln. Synd. Jag var hemma, men lyckades ändå inte haffa distributören för att fråga varför man inte bilägger vitboken på samma gång som företagsdelen. Vill man slå ett extra slag för Gula Sidorna, eftersom den nu också finns i en gulasidorna.se-variant? Knappast: Telia har själva sagt att man vill minska avfallsberget och uppmanar dem som är extra intresserade av detta, att avbeställa katalogerna. Har Vita Sidorna inte hunnit ut ur tryckpressarna än? Nix, inte det heller. Bortom villaområdet Rostorp i Malmö ligger höghusens Segevång, och där ligger tjocka plastförpackningar i trapporna.
     Nåja, då är det i alla fall inte överallt som man slösar med resurserna. Men icke desto mindre är det typiskt att det är just Telia som beter sig på detta sätt.
     Innehållet? Ja, det är som vanligt, i stort sett. Telekatalogen anno 1999 är i designmässigt en kopia av 1998 års upplaga. Framsidorna täcks av bilder kring temat de mänskliga rättigheterna. En surpris är att Gula Sidorna innehåller två sidor Europolitan-info och en helsida reklam för MCI. Dessa båda parter representerar tydligen Telia utåt i fråga om mobil och internationell telefoni. Det står inget om förval, inget om sänkta mobilpriser och inget om Telianor. Utlandsprefixet 00 nämns, men endast i en liten färgad ruta på en sida som är fylld med 009. Angående nummerupplysnignen står det inget om 118-alternativet med fast pris. Sedan står det inget om att 118 inte räcker för att komma till 07975. Det krävs tre specifika siffror till för att hamna hos rätt operatörs nummerupplysning.
     Det mesta är sig likt, och det är faktiskt inte fy skam. Telekatalogen ska se ut som det gör, fastän den elektroniska tidsåldern förändrat en hel massa.

Telefonin i ordstävens värld:
ATT FÅ VATTEN PÅ SIN KVARN
Under den gångna lördagen var det svårt att komma fram till Telias 90-kundtjänster. Det gick fram kopplingston efter annan, men intet svar från den plattform som genom talsvar slussar ditt samtal rätt, genom att du skriver in ditt telefonnummer eller trycker nio och fyrkant för att få personlig hjälp med din allmänna fråga. Man kan faktiskt prata om att Telenordia fick vatten på sin klagokvarn (medan Telia sattes på prov). Operatören lämnade ju precis dagarna innan Telia-strulet in en misskrediteringsincident till KO, efter att Telia skrivit mellan raderna i sin förvalsinformation, att de ger bättre service än konkurrenterna och att de är ensamma om att rycka ut och fixa brott i kablarna med kort varsel. Telia har uppenbarligen inte klarat av att snabbt lösa problem i den egna växeln, så helt felfria är inte vårt privatiserade statsteleverk.

Slumpen avgör vem som får snacka med vem
Ny SMS-chat begränsar din medverkan

I Europolitans regi bereds nu abonnenterna möjlighet att chatta genom SMS-försändelser. Först skickar man ett ”aktivera”-brev till chattens centralnummer, sedan kan andra lättsamt pratsugna skicka inlägg. Det jag inte fattade första och enda gången jag aktiverat mig till chatten, är att man bara är online i trettio minuter – och att det bara är en slumpvist utvald person bland dem om ”loggat in”, som mottar ens meddelande. Där satt jag som, trodde jag, pionjär, medan det i själva pågick både de ena och andra ordutbytet bakom min rygg!
     Lite knapert är det allt. Har man otur råder det stiltje bland anmälda chattare precis vid den tidpunkt man aktiverar sig till specialnummer 998899, och då har man kastat ut kostnaden av ett textmeddelande. (Detta kan jämföras med att betala en ohyggligt hög uppkopplingsavgift till Internet, och sedan ha oturen med sig att Kbps-värdet ligger i botten.) På nätet är det ojämförligt billigare att chatta. Dessutom får man i längden tag på någon att chatta, eftersom, i vanliga fall, alla ser allas ivägsända meddelanden och har bättre pejl på historiken.
     Mobilix har haft igång sin text-tv-chat i en månad nu, och skriver i ett pressmeddelande att antalet samtidigt involverade i chatten, fyrdubblats under dessa fyra veckor. Under högtrafik sändes det enligt uppgift så många som 500 SMS-meddelanden i timmen till chatten. Den danska chatten har den fördelen att man kan följa diskussionen på tv-skärmen, och passa in ett egenhändiga meddelande vid valda tillfällen. Med Europolitans chat ser jag än så länge inga fördelar, mer än att det är en viss spänning med hemliga diskussioner – om de nu över huvudtaget äger rum...
     Vad jag ställer mig mycket frågande inför är de oklara reglerna; de förklaras inte ordentligt om man inte ringer till kundtjänsten hos Europolitan. Fastän ”SMSChat” fått till sitt förfogande en hel liten broschyrsida i det senaste medlemsbladet från operatören, står det inte klart och tydligt att man filtreras bort efter trettio minuter och inte tar emot samtliga meddelanden enligt välbeprövad mailing list-metod.
     Till råga på allt finns det ett SMS-syntax som lyder ”CHAT DEAKTIVERA”. Varför i all världen finner man detta motiverat? Vem vill avbryta sin chatsession efter mindre än halvannan timme? Man sitter ju stressad och skriver fingrarna av sig för att hinna svara på alla SMS-chatinlägg precis. För sista gången säger jag det nu: man vill gärna ha lite utdelning för sin utlägg. Ska man sätta det i system att inträda i chattrummet lite då och då, är det bäst för Europolitan om servicen förbättras. Annars riskerar de att få solkigt samvete när jag beställer deras nyhet SMS-vintips och till trösts häller i buteljen bums i kanalen...

Ring.just.nu gräver i telefonins decimaler...
Anders Nymans prisjämförelse professionellt ambitiös

Det är inte gott om kvalitativa sidor med prisgranskning av svenska teleoperatörer. I den lilla länksektionen längst ner på denna vänsterspalt (nu flyttas de upp hit!), finns i dagsläget bara två jämförelsesidor listade. Dels Erik Magnéts sida (fyra månader gammal), som förutom tarifftabell (lokal-, Sverige-, mobil- och utrikessamtal med kolumner för priser dag/natt, öppningsavgift, prislistans releasedatum samt kommentarer) innehåller prisnyheter med externa länkar, frågor och svar om telefoni, inklusive en mycket intressant exposé över stämda linjeväljare och den svenska avregleringen, en utredning om skillnaden mellan mäklare, operatör och återförsäljare, ytterligare tips om hur man sänker sina teleräkning. Erik har också kollat in Internet-leverantörernas priser, förvalsinfo och lista över 95XX-prefixen hos de elva teleoperatörer som tagits med. Sidan går i grönt och vitt, och just den gröna färgen ställer till det i pristabellerna, eftersom både bakgrunden och de i varje samtalskategori billigaste priset lagts i olika nyanser av grönt.
     Dels har vi, nu precis i månadsskiftet maj–juni, berikats med en mycket lovande Anders Nyman-signerad sajt, guiden ring.just.nu. Från en ytterst spartansk mörkgul startsida med fyra ramar kommer man till separata sidor med tio operatörers priser på samtal lokalt, inom Sverige och cellulärt. Prislistornas celler går i två omväxlande kulörer, vilket gör det lätt att följa alla uppgifter på raden, utan att halka in i specifikationerna uppe och nere. Förutom dag/natt, öppning och övriga uppgifter såsom rabatter, anslutningsavgifter och blänkaren ”OBS! Ingen öppningsavgift!”, listas i lokalsamtalsdelen till vilka riktnummerområden priset sträcker sig. För samtliga samtalskategorier finns under huvudtabellen, separata sammanställningar över endast peak- respektive off peak-priserna och de reella minutpriserna efter att öppningsavgifterna delats upp mellan det antal minuter samtalet pågår.
     De båda sidorna väljer att accentuera olika saker, men är uppbyggda på samma sätt i de jämförande momentet. Designen på Erik Magnéts sida är mer genomarbetad än på Anders Nymans, men den senares telewebb är för det första helt nysläppt och för det andra utlovar den nya saker hela tiden, medan Erik Magnéts senaste förändring på sidan skedde den tolfte maj; nu är det den andra juni! Ring.just.nu blir, med den nuvarande takt i uppdateringarna, en fullödig prisgranskningswebb. Och den kommer smart nog ett bra tag innan svenska folket måste välja förvalsoperatör/er. Bara kreti och pleti hittar den så...

I samarbete med I samarbete med Kanal 5
NY ADRESS: talk.to/talk
Uppdaterad tisdagen den 15 juni, klockan 15:33
Tidigare notiser: Mars | April | Maj
Kontakt: Johan Björnson



15 juni Nu kan man fylla på sitt Telia Refill-kort på nätet, och ringa med det utomlands.
Fyll på nätet

Ring utomlands

15 juni I Norge säljs mobilnummer som är lätta att komma ihåg enligt en speciell prislista.
Läs mer

15 juni Telias DOF-tjänst utökas med aktieinformation, under sommaren kostnadsfritt.
Läs mer

15 juni Ericsson deklarerade sitt medlemskap i CDG-gruppen, som utvecklar nästa generations trådlösa överföringsteknik.
Läs mer

15 juni Sverige ligger efter jämfört med andra EU-länder, när en fungerande konkurrens på telemarknaden.
Läs mer

15 juni DI:s mobilteleskribent blickar tillbaka mot de gångna tio åren inom trådlös kommunikation.
Läs mer

15 juni Nokia får en stororder från amerikanska Sprint, inledningsvis värd motsvarande tre miljarder kronor.
Läs mer

14 juni På måndagen öppnade danska Mobilix sina Mayday-abonnemang för dubbelriktad SMS-trafik.
Läs mer

14 juni Nokias mobiltelefoner har en framstående roll i en kommande katastroffilm.
Läs mer

14 juni Amerikanska Business Week placerar Nokia på en tolfteplats på världens tekniktopp. Ericsson återfinns först på 91:a plats.
Läs mer

14 juni MCI Worldcom får uppdraget att ta fram en heltäckande europeisk lösning för Ciscos data- och teletrafik.
Läs mer

14 juni Telia och Telenor tycks få vänta till oktober på EU-kommissionens kommentar angående sammanslagningen. Sveriges riksdag väntas däremot under måndagen att säga ja till fusionsplanerna.
EU-försening
Sverige-ja?

14 juni Talande i mobil under bilkörning kan bli förbjudet i norsk lag.
Läs mer

14 juni Wireless Maingate satsar på trådlösa kortterminaler.
Läs mer

14 juni Microsoft och Sun bygger trådlösa nätverk tillsammans.
Läs mer

13 juni Tele2 lyfter fram sin nummerupplysning i ett pressmeddelande.
Läs mer

12 juni Telecalls hemsida har äntligen anlänt i en första version.
Besök den!

11 juni Danmark har billigast telefontaxa bland OEDC-länderna, enligt undersökningsföretaget Eurodata.
Läs mer

11 juni Mobilcompaniets butiker säljer stöldgods.
Läs mer

11 juni Nu har Posten lanserat sin ePostgiro-tjänst, varmed man kan betala sina räkningar med mobilen.
Läs mer

10 juni Amerikanska Idelab kan ge dig ditt telefonnummer som Internet-adress.
Läs mer

10 juni Nokia leder fortfarande mobilmarknaden på världens viktigaste arenor.
Läs mer

10 juni Larmterminalen MOPAS kombinerar GPS och GSM.
Läs mer

10 juni Ericsson tror på Dect-telefonerna som ett alternativ till GSM för designkänsliga användare.
Läs mer

10 juni GPRS-reformen försenas p g a bristen på terminaler och telefoner. Bl a Netcom väntar med att investera i framtidens mobila teknik.
Läs mer

10 juni Snart kan Stockhoms blodgivare få kallelse via SMS.
Läs mer

10 juni Tele Danmark kan tvingas ta bort öppningsavgiften på misslyckade samtal.
Läs mer

10 juni USA väntas lägga om sitt debiteringssystem för mobiltelefoni.
Läs mer

10 juni Göteborg vill vara med i Telias telefonkatalog igen, efter att ha lyft ut sina gröna sidor till en egen publikation.
Läs mer

10 juni Nocom och Infocast WAP-samarbetar.
Läs mer

10 juni Att mobiltelefonen som ackomanjemang till fax och e-post gör människan stressad, ska nu för första gången undersökas i Sverige.
Läs mer

10 juni Med Telia PayIT betalar man sin webbshopping via teleräkningen.
Läs mer

10 juni Norge blir kanske huvudägare i ”Telianor”.
Läs mer

10 juni Kontroverserna kring Tele2:s och Telenordias sätt att behålla sina kunder, har redan försenat förvalsomläggningen. Telia Näras chef tror nu att hela reformen kommer i gungning.
Läs mer

9 juni På telekommmässan i köpenhamnska Bella Center talade IT-gurun Harry Newton om hur datatelefoni kan revolutionera ett företags affärsmöjligheter.
Läs mer

9 juni Efter lanseringen av T18-modellen ser Ericsson ånyo en uppgång i mobilförsäljningen.
Läs mer

9 juni Tele1 Europe öppnar kontor i Helsingfors varifrån arbetet med att bygga ett eget optiskt fibernät styrs.
Läs mer

9 juni Prognosföretagen delar inte riktigt Ericssons optimism när det gäller hur snabbt mobilförsäljningen kommer att öka framöver.
Läs mer

9 juni Datatjänster är nyckeln till övergången från GSM till nästa steg i mobilutvecklingen, tror vicepresidenten för en global branschorganisation.
Läs mer

9 juni Inför standardiseringen av WAP 1.1 i juli, lanserar alla de stora mobiltillverkarna WAP-telefoner. Men Nokias bidrag lär bli mycket försenat. Panasonics kommer inte förrän vid årsskiftet. Och nu skriver DI att skärmbegränsningar gör det svårt att surfa med WAP-nallarna.
WAP-telefoner
Nokia-försening
Panasonic-försening
Svårt surfa

9 juni Den som anmäler sitt Telitel-förval senast första juli får 10 procent rabatt på oktober månads samtal.
Läs mer

9 juni Deutsche Telecom letar nya europeiska förvärv.
Läs mer

9 juni Marknaden för telefoni över Internet väntas växa snabbt i världen. I Sverige går det emellertid trögt.
Världen
Sverige

8 juni NETnet utökar sitt samarbete med TEKO-industrierna, till att inte bara omfatta telefoni.
Läs mer

8 juni E-handeln kommer inte igång på allvar så länge surfarna inte erbjuds fri uppkopplingstid, menade en analytiker på Sime-mässan i Stockholm.
Läs mer

8 juni Danskarna pratar gratis med Sonofons sponsrade telefoni, till ett värde av 250 000 kronor varje dag.
Läs mer

8 juni Telenordia anmälde i förra veckan Telia till KO för misskreditering. 150 privatpersoner har nu anmält felaktigheter i Telias reklambroschyrer.
Telenordia
Konsumenterna klagar

8 juni Med Mobilix prefix för fasttelefoner kan man ringa till vilken dansk fast telefon som helst, för enhetspriset 29 öre i minuten. Och man slipper öppningsavgift.
Läs mer

8 juni En dansk undersökning kring skadorisker vid mobilt pratande, blir för dyr att avsluta.
Läs mer

8 juni Telias mobilkunder har fått Telias brev om rabatterade priser till tre valfria nummer, trots att kampanjer inte kan utnyttjas mobilt.
Läs mer

8 juni Wireless Maingate att kortterminalerna trådlöst kommunicerar med GSM i framtiden.
Läs mer

8 juni Netcom Norge appellerar till skolungdomar med tjänster MotHer, som integrerar mobiltelefoni och Internet.
Läs mer

8 juni Tele Danmark halverar sina mobilpriser i sommar.
Läs mer

7 juni RSL Com bygger ut sitt telenät och sänker lokalsamtalspriset i flera storstäder.
Läs mer

7 juni Licea låter dig ringa fast från sommarstugan med samma SIM-kort som du har i nallen.
Läs mer

7 juni Det blir inget norskt tvång på att registrera sitt kontantkort.
Läs mer

7 juni DI går igenom de sista frågor som återstår innan Telianor är slutgiltigt avgjord.
Läs mer

7 juni Telia bekräftar ryktena om att de ger 15 procent rabatt på all telefoni. Telebonus 6 kostar 30 kronor i månaden.
Läs mer

7 juni Netcom omorganiserar, för att bättre möta framtida konkurrens, som de själva uttrycker det. I själva verket får 150 personer gå.
Läs mer

4 juni UTMS- och CDMA-förespråkarna har enats om framtidens mobilstandard.
Läs mer

4 juni Glocalnet köper stora samtalsvolymer i Telias fasta nät.
Läs mer

4 juni Med ett nytt nummerpaket från Voice Professional försvinner fördröjningar i syntetiska datarösters tal.
Läs mer

4 juni En majoritet av ledamöterna i riksdagens näringsutskott har nu godkänt Telianor-affären. Regeringen säger sitt i nästa vecka. I Norge har stortinget med stor majoritet sagt ja till fusionen.
Sverige
Norge

4 juni På ett seminarium i Stockholm på torsdagen, sa docent Kjell Hansson att handsfree vid bilkörning är det enda rätta.
Läs mer

4 juni Svenska Netcoms mobilabonnenter kan nu, för 9:88, få lokala väderprognoser via ett kortnummer.
Läs mer

4 juni Från nästa vecka finns två nya trådlösa telefoner från Ericson ute, båda med en basstation med plats för upp till åtta lurar.
Läs mer

3 juni IP-tjänsten Telia iCall gör det nu möjligt för surfaren att ta emot samtal på datorn samtidigt som man är uppkopplad mot nätet.
Läs mer

3 juni PTS lovar att svenska teleabonnenter kan behålla sitt telefonnummer även om man låter någon annan operatör än Telia leverera teleledningen in till ens fastighet.
Läs mer

3 juni Ericsson levererar teleinfrastruktur till Bell South. Genom jättekontraktet får den amerikanska operatören tillgång till tredje generationens mobiltelefoni.
Läs mer

3 juni Alla Minicall-tjänster kommer att fungera över millennieövergången och även därefter.
Läs mer

3 juni Svenska Logica levererar i stor stil till den japanska mobilindustrin.
Läs mer

3 juni Sema Group tecknar outsourcingkontrakt med Cable & Wireless.
Läs mer

3 juni Intäkterna från finska mobilskalstillverkaren Mobile Arts Color Aid-skal går till Kosovo-krigets offer.
Läs mer

3 juni I Japan är speciella WAP-knappar, i-mode, på mobilen ytterst på modet.
Läs mer

2 juni Sverige kan ståta med flera världsledande företag inom antenntillverkning för mobiltelefoner, skriver Ny Teknik.
Läs mer

2 juni Microsoft tror att de flesta parterna i Psion-samarbetet Symbian kommer att lämna detta om Microsoft kommer på en bättre lösning för framtidens mobiltelefoni.
Läs mer

2 juni Sonofon och Nokia börjar erbjuda mobila datahastigheter i GPRS-klassen under första halvåret 2000.
Läs mer

2 juni Motorolas mobilminsting v3688 kommer på en förstaplats i norska IT-avisens senaste test. Om du befinner dig i Stockholm under sommarmånaderna, kan du vinna mobilen på ett antal utvalda barer där.
Norsk topplacering
Vinn den i Stockholm

1 juni Flygbussarnas tidtabeller finns snart i en WAP-version.
Läs mer

1 juni Nokia har fått en brasiliansk stororder.
Läs mer

1 juni Melody Interactive erbjuder en programsvit som underlättar vid uppbyggnad av WAP-funktioner i olika produkter.
Läs mer

1 juni Iridium har fått ytterligare 30 dagar på sig att betala tillbaka ett lån på motsvarande sju miljarder svenska kronor.
Läs mer

1 juni Vart tredje svenskt hushåll spenderar mer än 5 000 kronor årligen på teletjänster.
Läs mer

1 juni Brittiska Orange beställer handsfreeutrustning för en kvarts miljon kronor av svenska Smarteq.
Läs mer

1 juni Telia har passerat 100 000 brasilianska abonnenter, och räknar med vinst i december, ett år efter starten.
Läs mer