Glykemiskt index

Mina PCO-sidor:

Första sidan

Vad är PCO?

Symptom som kan förekomma hos kvinnor med PCO

Mina PCO-upplevelser

Andra kvinnors PCO-upplevelser

Glykemiskt index

Ordlista

PCO-statistik

Lästips

Källförteckning

Pco-gruppen

Länkar


Skriv i PCO-gästboken

Titta i den aktuella gästboken

Titta i gästbok 7

Titta i gästbok 6

Titta i gästbok 5

Titta i gästbok 4

Titta i gästbok 3

Titta i gästbok 2

Titta i gästbok 1



Glykemiskt index

Det glykemiska indexet mäter hur fort kolhydrater höjer kroppens blodsocker. Ju högre siffra en matvara får, desto högre stiger blodsockret. Mat som ligger på en låg nivå i det glykemiska indexet orsakar en låg höjning av blodsockret medan mat som ligger på en hög nivå orsakar en större höjning.

Det finns två sätt att räkna ut en matvaras nivå i det glykemiska indexet. Det sättet som jag har tagit med här är jämfört med vitt bröd (vitt bröd är alltså = 100). Man kan också jämföra med glykos, vilket gör att alla siffror blir lägre eftersom glykos = 137 om man jämför med vitt bröd.

För att räkna ut varje matvaras nivå i det glykemiska indexet har testpersoner fått äta en mängd som motsvarar 50 g kolhydrater av andra matvaror. Man har sedan mätt deras blodsocker och jämfört resultatet med det som det vita brödet gav. Mat som gav en lägre höjning än det vita brödet har alltså en siffra som är lägre än 100. Morötter orsakar en höjning som motsvarar 70 % av den höjning som vitt bröd ger, alltså är morötter = 70.

Jag har utgått från en amerikansk lista och översatt och tagit med de matvaror som finns i Sverige.

Jag har gjort tre listor, som alla innehåller samma matvaror men de är sorterade på olika sätt:









Källa: Rick Mendosas sidor om det glykemiska indexet

© 2001 susss.geo@yahoo.com

This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page